Liityin facebookissa ryhmään "Värikästä värjäystä", sieltä löytyy paljon vinkkejä kasvivärjäykseen. Innostus itselläkin pikkuhiljaa kasvoi, varsinkin kun lähistöllä lupiinit kukki sinisenään. 

Kaiken kruunasi se kun kirpputorilta löysin ison emalikattilan ja muutaman vyyhdin lampaanvillalankaa. Lisäksi minulla oli jemmassa merinovillalankaa kilo. Alunan hankin Lankakissasta (verkkokauppa)Tässä on mun iso kattila jossa oli hyvä keitellä "soppaa" , hinta kirppikseltä 10€ oli siis löytö.

lupiiniilangat_10.jpgTäällä päin ei uskalla ulkotulilla leikkiä, niin sitten hieman modernimpi vaihtoehto.

lupiiniilangat_08.jpgMuutaman tunnin puserruksen jälkeen pari kiloa materiaalia koossa, paarmat ja hyttyset oli kimpussa. Irrottelin vain kukat ja niin tummaa sinistä/lilaa kuin vaan löytyi.


lupiiniilangat_14.jpg

 

lupiiniilangat_13.jpg

 

Kattilaan laitoin vettä muutaman litran, en mitannut ja kukkuroilleen kukkia joita lisäilin sitä mukaan kun mahtui. Kaiken sain sullottua keitokseeni.

lupiiniilangat_12.jpg

 

Väri irtosi hyvin. Lämpötilan piti olla siinä alle kiehumispisteen mutta kyllä tää soppa kiehahti useempaankin otteeseen. Väri oli sellaista musteen sekaista, synkkää.

lupiiniilangat_09.jpg

 

lupiiniilangat_05.jpg

 

Lankoina oli edellä mainittuja lampaanvillaa 100g ja merinovillaa 200g. Nämä ensin uitin vedessä, ehkä tunnin verran ja puristelin kuivaksi, en kiertänyt. 

lupiiniilangat_06.jpg

 

Siirryin kattilani kanssa sisätiloihin, että sain lämpötilan pysymään n. 60 asteessa, kaasulla kiehui ihan alimmallakin lämmöllä, vaikka välillä sammuttelin liekkiä.
Alunaa lisäsin ennen lankojen laskemista kattilaan 30g jonka ensin liotin pieneen määrään lämpöistä vettä.

 

lupiiniilangat_07.jpg

 

Tässä langat laitettu liemeen uimaan.

lupiiniilangat_04.jpg


Huuhtelin lankoja niin kauan että veteen ei enää irronnut väriä, viimeiseen huuhteluun lisäsin tilkan etikkaa.
Langat pääsi kuivumaan aurinkoon ja loppukuivaus tapahtui sisällä. Villat kuivahtivat nopeasti, tosin oli pienemmät vyyhditkin ja paksumpi lanka.

lupiiniilangat_03.jpg

Tuli neljää eri sävyä koska lisäsin jäljelle jääneeseen liemeen vielä 100g merinoa ja 100g villaa. Kuvassa värit melko samanlaiset kuin luonnossakin. Lampaanvillaan tarttui kaunis pehmeä sävy. Tuo merino aika ohutta joten päätyy melkovarmasti huiveihin.
Hauskaa puuhaa oli, mielenkiintoista nostaa lankoja liemestä ja arvailla mitä tulee.
Olen tyytyväinen ensimmäiseen keitokseeni. Seuraavaksi kokeilen jotain muuta, pitää olla silmät auki tuolla luonnossa, materiaalit eivät tule sieltä loppumaan.
Ihania värjäyksiä kaikille.

lupiiniilangat_02.jpg